„Egyelőre mondjuk azt, hogy a jóga jelentése: upája, vagyis olyan ösvény vagy út, amelyet követünk, vagy amely által elérhetünk valamit.” (Sri K. Pattabhi Jois)

Komáromi Andrea vagyok: tanítvány, jógini, hatha jóga (YYT 350) és vinyasa krama (YYT 100) oktató, a SattvaYoga alapítója.

A mozgás mindig is az életem része volt: kézilabdáztam, röplabdáztam, táncoltam és egy rövid ideig a küzdősportba is belekóstoltam, de a jógával először középiskolás koromban találkoztam, amikor édesanyámtól – észlelve a mozgás és a távoli kultúrák iránti érdeklődésemet – megvette nekem Kareen Zebroff: Jóga mindenkinek c. könyvét. Mivel akkoriban még nem a fővárosban éltem és egyébként sem volt annyi jógastúdió, mint manapság, ezért kezdetben autodidakta módon, a könyv alapján próbáltam elsajátítani és gyakorolni az ászanákat.

Később – kezdetben még a Testnevelési Egyetemen – megjelentek az első jógás rendezvények, amelyeknek a kezdetektől rendszeres résztvevője vagyok és, ahol megismerkedhettem az egyes jóga irányzatokkal, jógaoktatókkal és jógaiskolákkal.

Az első vezetett jógaórámra végül ajánlás útján jutottam el, amit a Sudevi Jógastúdióban Koronczi Ernő tartott, innen számítom azt a pillanatot, amikor végérvényesen a jóga útjára léptem. Hálás vagyok azért, hogy az első utam ide vezetett, mert Ernő óráinak hangulata és oktatásmódszere nagy hatással volt rám, tudásom nagy részét tőle szereztem és megtanított arra, hogy a jóga nem csak testgyakorlás, nem csak ászanák sorozata, hanem annál sokkal több.

Természetesen az útkeresésem során több irányzatot, sok más oktatót és stúdiót is kipróbáltam, ahol nagyszerű tapasztalatokkal gazdagodtam, utam mégis mindig visszavezetett az azóta sajnos már véglegesen bezárt Sudeviba.

A jóga lassan-lassan a mindennapjaim részévé vált, hosszú évek óta a reggeleim szerves részét képezi a gyakorlás, valamint az egész nap során a jógikus elvek követése is.

Végül – bár gondolatban már régóta kacérkodtam vele – a családom és a barátaim biztatására döntöttem úgy, hogy jógaoktató leszek.

Így vezetett utam következő jelentős állomásáig, a Sarasvati Alapítvány, Jóga- és Oktatási Központba, ahol Hegedűs Zsolt irányításával elvégeztem a tradicionális hatha, majd vinyasa krama jógaoktatói képzésüket. A Sarasvatiban töltött idő végképp meggyőzött arról, hogy a jógát nem csupán gyakorolni szeretném, hanem szeretném minél több embernek átadni azt a tudást, azokat a pozitív tapasztalásokat, amelyek alapjaiban változtatták meg az életemet.

A tudásomat továbbra is hazai és nemzetközi tanfolyamokon, workshopokon csiszolom, hiszen magam sem értem még az út végére, vallom, hogy soha nem is fogok, ezért a folyamatos képzést, fejlődést rendkívül fontosnak tartom.

Bízom benne, hogy hamarosan Veled együtt járhatjuk a jóga útját és megtapasztalod Te is mindazokat a pozitív változásokat, amelyeket a jóga rendszeres gyakorlásával érhetsz el.

Namasté